Салата с грилована тиква за бяло вино
Съставки:
- 1/2 чаша печени тиквени семки
- Зехтин, на вкус
- 1/2 супена лъжица пушен червен пипер
- Морска сол и черен пипер, на вкус
- 1 средна зелена тиква цигулка
- 3 клонки пресен розмарин, нарязан на ситно
- 1 връзка зеле или къдраво зеле, почистено и изсушено (може да се замени със спанак или марула)
- 1/2 лимон
- Меко сирене, (например камамбер) на тънки филийки
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на малки филийки. Намажете филийките тиква със зехтин, след това поръсете с накълцания розмарин, сол и черен пипер. Оставете да престои 15 минути. Загрейте скарата до средна степен, след това поставете филийките тиква върху скарата, докато омекнат.
Поставете зелето (кейл) в голяма купа. Добавете с останалите 3 супени лъжици зехтин и сока от лимона. Поръсете със сол и черен пипер. Отгоре поставете няколко филийки тиква, няколко филийки сирене и шепа печени тиквени семки.